Labels

marți, 27 noiembrie 2018

Memoir of a Murderer (2017)

Memoriile unui ucigaș (Hangul: 살인자 의 기억법; lit: Ghidul ucigașului pentru memorare) este un film thriller de acțiune din Coreei de Sud din 2017, regizat de Won Shin-yun. Se bazează pe o carte de ficțiune cu cele mai bune vânzări ale autorului Kim Young-ha. Filmul îl are pe Sol Kyung-gu și Kim Nam-gil în rolurile principale, cu Kim Seol-hyun și Oh Dal-su în rolurile secundare. Filmările au început la sfârșitul anului 2015. Filmul a fost lansat în cinematografele din Coreea de Sud pe 6 septembrie 2017.


Plot
Ie;ind dintr-un vechi tunel de cale ferată, chipul lui Byeong-soo începe să tremure. Memoria i se estompează atunci când el este ținut într-o închisoare polițienească și interogat de un anchetator. Anchetatorul îi cere lui Byeong-soo să-i spună totul, la fel cum a scris în memoriile sale.

După ce și-a omorât tatăl abuziv în adolescență, Byeong-soo (Sol Kyung-gu) a început să creadă că există oameni care merită să moară și că prin uciderea lor, el va ajunge să salveze vieți. În timpul crimelor sale, el și-a îngropat victimele într-o pădure de bambus pe care a cumpărat-o. După ce și-a ucis ultima victimă, a avut accident de mașină și s-a rănit la cap, conducând la boala Alzheimer. El și-a încetat crimele și și-a reluat activitatea de medic veterinar și a continuat să aibă grijă de fiica sa Eun-hee (Kim Seol-hyun).

De-a lungul anilor, starea lui Byeong-soo se înrăutățește și părți mari de amintiri se "elimină" din ce în ce mai frecvent. După mai multe vizite la secția de poliție locală (până când uită unde locuiește), Byeong-soo leagă o prietenie ciudată cu polițistul local Byeong-man (Oh Dal-su). La cererea lui Eun-hee, Byeong-soo folosește un recorder pentru a-și menține rutina zilnică. El spune tot ce-și poate aminti într-un memoir și îl salvează în laptop. De asemenea, el se duce la o clasă de poezie, unde imaginile sale poetice despre crime îl impresionează pe instructorul și pe colegii săi de clasă, care cred că sunt metafore. Un coleg de clasă pe nume Jo Yeon-joo (Hwang Seok-jeong) are o pasiune pentru el, mult peste entuziasmul lui.

Micul oraș este tulburat de asasinatele a două tinere femei. Byeong-soo însuși este confuz și se întreba dacă a făcut crimele. Pe drumul dinapoi de la pădurea de bambus, a lovit o altă mașină, rănindu-se. Observând o pungă pătată de sânge în portbagaj, el colectează în mod fals sânge pe batistă. Șoferul mașinii îi spune că este un cadavru de cerb, dar refuză să se uite, și se îndepărtează.

După ce se stabilește ca proba de sânge este al b[rbatului, Byeong-soo dă o inormație anonimă polițiștilor, descriind întâlnirea, marca și carnetul mașinii. Cu toate acestea, informația este considerată o glumă, deoarece șoferul mașinii se dovedește a fi un polițist local, Min Tae-joo (Kim Nam-gil). De asemenea, Byeong-soo îi cere lui Byeong-man să aducă placa de înmatriculare. Instinctiv, realizând că Tae-joo este un ucigaș în serie ca el însuși, Byeong-soo deduce de unde a luat corpul. El găsește corpul și sfătuiește poliția, atrăgând atenția asupra lui Tae-joo.

Tae-joo merge la clinica lui Byeong-soo, unde îl întâlnește pe Eun-hee. După un timp scurt, cei doi încep să se întâlnească. Byeong-soo vede perechea dar nu îl recunoaște pe Tae-joo. După ce Byeong-om îi spune despre proprietarul plăcuței de înmatriculare, Byeong-soo își dă seama că Tae-joo este ucigașul și se apropie de fiica sa să-l înșele și să-l amenințe. El îi dă proba cu sângele lui Byeong, spunându-i că e de la mașina lui Tae-joo.

Byeong-soo încearcă să-i spună lui Eun-hee despre îndoielile sale asupra lui Tae-joo, dar își dă seama că Tae-joo discutase deja cu ea despre activitățile suspecte ale lui Byeong-soo din jurul pădurii de bambus. Bărbatul îi dă rezultatul probei de la laborator, pretinzând că eșantionul de sânge este de la un cerb.

Împiedicându-se de îndoiala de sine, Byeong-soo este hotărât să-l ucidă pe Tae-joo, dar mintea și trupul său neputincioși îl trădează. El începe să aibă halucinații și amintirile pentru o săptămână întreagă sunt complet șterse.

Byeong-soo se trezește legat în dormitorul său, cu jurnalul lui Tae-joo și editarea liberă a memoriului său. Tae-joo recunoaște că a fost ucigașul și a schimbat batista cu mostra de sânge. Byeong-soo încearcă să-și ia geanta ca să ia arma, dar nu reușește și varsă conținutul pe podea. Tae-joo amenință să-l ucidă pe Eun-hee, chiar dacă Byeong-soo ia vina pentru crimele sale, apoi îl liniștește. Byeong-soo se trezește și își amintește doar vag ce s-a întâmplat.

Temându-se pentru siguranța lui Eun-hee, Byeong-soo îi ordonă să stea cu sora lui Maria (Gil Hae-yeon) la mănăstirea ei. Îl urmează pe Tae-joo într-o casă abandonată și găsește imagini cu Yeon-joo fiind ostateci. Când prezintă aceste dovezi poliției, ei suspectează că Byeong-soo este el însuși responsabil. Încercând să o cheme pe Maria să dovedească siguranța lui Eun-hee, Byeong-soo își amintește că Maria s-a sinucis la scurt timp după ce Byeong-soo și-a ucis tatăl, iar locul unde a mers să se întâlnească a fost de mult abandonat. Byeong-soo fuge, iar poliția începe să săpare în pădurea de bambus, găsind victimele lui Byeong-soo, precum și pe Yeon-joo.

Acasă, Byeong-soo își amintește cine a fost ultima lui victimă - soția sa adulteră. Înainte de a o ucide, el a aflat că Eun-hee nu era fiica sa biologică. Ajungând acasă cu un cap însângerat de la accidentul de mașină, Byeong-soo aproape a strangulat-o pe Eun-hee, dar rănirea lui la făcut să uite evenimentele din jurul ultimei sale ucideri. Byeong-soo o mângâia pe Eun-hee îngrozit și continuă să se îngrijească de ea. Reamintind recentul incient în care aproape a strangulat-o pe Eun-hee, confundându-o cu soția sa, Byeong-soo devine convins că și-ar fi ucis fiica într-o stare de nebunie.

După vânătoare Byeong-soo se pregătește să se sinucidă în timp ce ascultă vocea lui Eun-hee pe recorderul său. Cu toate acestea, el îl aude apoi pe Tae-joo mărturisindu-și crimele. După cum se pare, în timpul confruntării lor, Byeong-soo a lovit accidental butonul "Record". În timp ce-și strânge calmul, doi polițiști vin să-l aresteze, deși sunt incapabili de el. Byeong-soo merge apoi afară, se luptă să-și amintească unde și-a trimis fiica și își dă seama că la trimis pe Eun-hee în mașina lui Tae-joo.

Tae-joo intră într-o cabină din pădure. În timp ce Byeong-soo se îndreaptă spre cabină, el vorbește înregistratorului, reamintindu-și să o salveze pe Eun-hee și pune fotografia lui Tae-joo în medalion pentru a-și aminti fața. Înapoi în cabină, în timp ce Tae-joo face un monolog despre viața sa trecută, dezvăluind cicatricea și ceva identic cu cicatricea lui Byeong-soo din prăbușirea mașinii, Eue-hee se strecoară în camera ei. Tae-joo meargă afară din mașină și o caută. Dar atunci Byeong-soo îl vede și-și izbește mașina în mașina lui Tae-joo.

După intrarea în cabină, starea lui Byeong-soo se declanșează din nou, deteriorânduși memoria. Tae-joo, râzând cu necredință, începe să-l stranguleze pe Byeong-soo. Eun-hee îl cheamă pe Byeong-soo, căruia îi revin amintirile și începe să se lupte. Cu ajutorul lui Eun-hee, în cele din urmă el supraviețuiește și îl înjunghie pe Tae-joo în piept de mai multe ori, ucigându-l. Eun-hee, după ce a aflat de la Tae-joo că trupul mamei sale a fost găsit înpădurea de bambus, este înspăimântată de tatăl ei. Byeong-soo își recunoaște crimele dar o asigură pe Eun-hee că nu este fiica unui ucigaș, deoarece nu au legături de sânge. Byeong-soo își dă seama că cadavrul lui Tae-joo a dispărut.

Byeong-soo este arestat și încarcerat. Ascultând ultima înregistrare a lui Byeong-soo, Eun-hee învață că trebuie să fie în viață doar pentru ea. Decât să-i ierte, Eun-hee îl vizitează pe Byeong-soo, a cărui memorie s-a deteriorat până la punctul în care o confundă cu Maria.

Înapoi în închisoare, anchetatorul decide să-l lase să plece, de când cazurile de crimă au expirat de mult și au considerat că Byeong-soo are Alzheimer.

În scena finală, Byeong-soo iese dintr-un vechi tunel feroviar. Dintr-o dată, simptomele sale se declanșează încă o dată, are fața înțepenită și începe să-și poarte încălțămintea în ordinea gresită. De asemenea, începe să își amintească amintirile într-o secvență aparent ciudată, cum ar că el ar fi el vinovat de toate crimele recente, Tae-joo fiind de fapt cel care i-a lovit mașina și s-a înecat sub barajul din apropiere, în timp ce vocea anchetatorului poate fi auzit, "Amintirile celor care o pierd tind să se protejeze mai întâi". Se uită la poza lui Tae-joo din interiorul medaliei, își amintește: "Nu ai încredere în memoria ta, Tae-joo este încă în viață" și continuă să meargă.

Distribuția
Sol Kyung-gu ca Kim Byeong-soo, un ucigaș în serie în retragere datorită bolii Alzheimer. El doar ucide "la fel de rău" pe aceia care au comis păcate și îi face să plătească prețul.
Shin Ki-joon ca Kim Byeong-soo (tineri)
Kim Nam-gil ca Tae-joo, un polițist local pe care Kim îl suspectează că ar fi un ucigaș în serie.
Kim Seol-hyun ca Kim Eun-hee, fiica lui Byeong-soo care se ocupă de el din cauza bolii sale. Ea devine prietena lui Tae-joo.
Oh Dal-su ca Omul Byeong, un polițist hotărât să găsească ucigași ai orașului.
Hwang Seok-jeong ca Jo Yeon-joo, o femeie care fregventează o clasă de poezie împreună cu Byeong-soo, pe care o deranjează, o flirtează și nu o ia în serios.
Gil Hae-yeon ca Maria, o călugăriță și sora mai mare a lui Byeong-soo.
Kim Han-joon ca detectiv
Kim Dong-hee
Kim Jung-young

Eliberare
Memoir of a Murderer a fost lansat în Coreea de Sud pe 6 septembrie 2017. Potrivit distribuitorului Showbox, filmul a fost programat să se fie difuzat în America de Nord pe 8 septembrie 2017, două zile după lansarea sa dom Koreea. De asemenea, a fost lansat în Australia, Noua Zeelandă, Franța, Turcia, Taiwan, Japonia și Filipine. 

Memoir of a Murder a fost prezentat și în secțiunea Thrill la cea de-a 61-a ediție a Festivalului de Film BFI Londra, care se desfășoară în perioada 4-15 octombrie. 

Recepţie
Filmul a ajuns la peste 1 milion de vânzări în doar 5 zile de la lansarea sa (6-10 septembrie), în topul coreean și cu 8,6 milioane de vânzări în SUA. Începând cu data de 17 septembrie, filmul a marcat 2.06 milioane de vânzări cu o valoare de 14.7 milioane dolari SUA la nivel național, fiind primul film thriller din Coreea de Sud, care a ajuns la 20 milioane de vânzări de bilete în 2017. 

Sursa
https://babytorrent.one/movies/memoir-of-a-murderer-2017-torrent-hd-movie/
https://en.wikipedia.org/wiki/Memoir_of_a_Murderer
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=H4blfo9jzGo

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu