Labels

luni, 11 februarie 2019

India reală - Să fii omorâtă din cauza zestrei


India a interzis oficial traditia zestrei miresei in 1961. Din cauza acesteia, tot mai multe femei devenisera victime ale casatoriilor din interes. In ciuda interdictiei legale, traditia continua si azi, iar numarul victimelor creste.

Aur, bani, bijuterii si alte daruri pretioase: secole de-a randul, traditia in India spunea ca, in ziua nuntii, miresele indiene trebuie sa primeasca zestre de la familie. Aceasta ii asigura tinerei mirese un statut aparte in noua familie si o soliditate financiara care sa ii permita sa duca o viata fara griji.

"In anii de colonizare britanica (1858-1947), insemnatatea zestrei s-a schimbat", scrie istoricul Veena Talwar Oldenbrug, in cartea sa "Crime din cauza zestrei: radacineile imperiale ale unei infractiuni culturale".

Ca urmare a schimbarilor economice si sociale din timpul colonizarii britanice, mireasa isi pierde dreptul de proprietate asupra zestrei. "Astfel, femeile ajung sa fie tratate ca fiinte de imprumut ", mai scrie autoarea, citata de Deutsche Welle.

Rudele miresei incep sa dea cadourile direct familiei mirelui si, astfel, zestrea constituie o importanta sursa de bunastare pentru famlia acestuia. Pentru familia miresei, in schimb, daruirea zestrei se transforma intr-o grea povara. Tocmai de aceea, in multe familii baietii au inceput sa fie considerati "o prada mai pretioasa" decat fiicele. Si astazi, in unele state indiene, nou-nascutele sunt omorate imediat dupa nastere.

Asteptarile tot mai mari ale barbatilor, legate de zestrea miresei, nasc conflicte intre familiile tinerilor casatoriti. Ele se rezolva intotdeauna cu izolarea sociala a miresei. Mii de femei indiene sunt batute, prigonite, amenintate si chiar ucise in fiecare an. Din acest motiv, incepand cu 1961, traditia zestrei a fost interzisa in India, prin lege. Obiceiul, din pacate, se practica chiar si astazi. "Traditia este tinuta in mai toate comunitatile rurale. Nici macar oamenii educati nu refuza zestrea, cand li se ofera asa ceva", spune Zuman Nallvar, ofiter de politie in Delhi.

"Structura patriarhala a societatii indiene, saracia extrema si desconsiderarea femei in aceasta tara sunt principalele cauze ale violentei, la care se ajunge din cauza conflictelor legate de zestre", arata o functionara de la Centrul Pentru Cercetari Sociale din capitala.

"Multi oameni continua sa creada ca, dupa ce se casatoresc, femeia devine proprietatea barbatului si trebuie sa se transforme intr-o umbrela financiara pentru familia barbatului ales", mai spune aceasta.

"Cand sotul si familia acestuia nu sunt multumiti de darurile primite, se ajunge la conflicte violente", mai spune femeia.

Mirii, tot mai insetati de bogatie
Conform statisticii, incidentele legate de zestre cresc de la an la an. In 2001, 6.851 de cazuri soldate cu moartea unor femei erau legate de acest lucru. Zece ani mai tarziu, numarul femeilor moarte din aceasta cauza a crescut la 8.233. Nu e clar inca daca numarul victimelor a crescut sau, pur si simplu, au fost raportate mai multe cazuri. In acelasi timp, numarul celor condamnati din motive legate de zestre ramane mic, 1 din 3 infractori primind condamnari cu suspendare.

Sursa
http://www.ziare.com/international/india/barbariile-lumii-moderne-sa-fii-omorata-din-cauza-zestrei-1262096

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu