Labels

luni, 11 februarie 2019

India reală - Ziua în care femeile își cinstesc soții


In toamna fiecarui an, de obicei in prima parte a lunii noiembrie, are loc in India o sarbatoare cu totul aparte: Festivalul femeilor casatorite, numita Karwa Chauth. Ziua exacta o stabilesc dervisii, conform regulii lor: a patra zi din momentul cand a rasarit pentru prima oara luna noua, dupa sarbatoarea indiana numita Karthik.

Femeile indiene o considera o mare sarbatoare a lor, desi ea le supune la unele privatiuni pe care insa ele le accepta cu bucurie. Vaduvele, fetele necasatorite, dar si cele despartite de soti sunt excluse de la sarbatoare.

Ritualul prevede ca sarbatoritele sa nu manance nimic, nici sa nu bea apa in ziua sarbatorii lor. Prin aceasta, ele isi cinstesc sotii, potrivit Infoniac.

Ziua incepe cu o baie rituala, dupa care femeia isi imbraca hainele de sarbatoare, iar cele aflate la primul asemenea eveniment dupa casatorie isi imbraca rochia de mireasa.

Ele se impodobesc cu toate bijuteriile si ornamentele aflate in scrin, stralucirea acestora fiind in fata societatii un motiv de fala, cu care sotia isi etaleaza generozitatea sotului. Femeia nu poate detine alte bijuterii si ornamente personale, decat numai cele oferite de sotul ei.

In timpul zilei, femeia nu trebuie sa se afle in compania niciunui barbat, nici macar cea a propriului sot, singura societate admisa in jurul ei fiind cea a prietenelor si rudelor de sex feminin.

Toate se intalnesc pentru a-si admira toaletele si a se complimenta recproc cu privire la stralucirea acestora.

Abia la urmatorul rasarit de luna, sotul se apropie de sotie ca sa-i ofere darurile dinainte pregatite, care vor impodobi cu ceva in plus vestimentatia din anul urmator.

Cu acest prilej, sotul ii mai ofera sotiei si dulciuri, iar sarbatoarea desfasurata toata ziua in conditiile unui post aspru, se transforma deodata in ospat, femeile fiind invitate sa consume preparatele pregatite de sotii lor.

La 9 zile dupa ce se incheie Fesivalul femeilor maritate, are loc in India cea mai mare sarbatoate populara traditionala: Diwali. Aici participa toata lumea, atat cei casatoriti cat si celibatarii.

Diwala este printre altele si ocazia de a se cunoaste tinerii intre ei, de a lega prietenii si chiar de a initia viitoarele logodne, totul sub supravegherea stricta a parintilor.

De altfel, parintii sunt cei care organizeaza intalnirile, incuviinteaza planurile de logodna si negociaza casatoriile, pentru ca si in India, ca si in multe alte locuri, casatoria se tocmeste pe bani grei intre viitorii cuscri.

Sursa
http://www.ziare.com/articole/india+traditii
http://www.ziare.com/magazin/inedit/sarbatoare-in-india-festivalul-femeilor-maritate-1266111

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu