Labels

luni, 8 iulie 2019

Fanaa (2006 film)

Regizat de - Kunal Kohli
Produs de - Aditya Chopra
Scris de - Kunal Kohli (Dialog)
Scenariul de - Shibani Bathija
Povestea lui - Shibani Bathija
Cu - Aamir Khan, Kajol, Rishi Kapoor, Kirron Kher, Sharat Saxena, Tabu
Cântece - Jatin-Lalit
Scor - Salim-Sulaiman
Cinematografie - Ravi K. Chandran
Editat de - Ritesh Soni
Compania de producție - Yash Raj Films
Distribuit de - Yash Raj Films
Data lansării - 26 mai 2006 (India)
Durata de funcționare - 169 de minute
Țară - India
Limba - hindi

Fanaa/Distrus în dragoste, este un thriller romantic indian din anul 2006, regizat de Kunal Kohli și produs de Yash Raj Films. Filmul îi are în rolurile principale pe Aamir Khan într-un rol negativ și pe Kajol în rolul unei femei oarbe, și în rolurile secundare pe Rishi Kapoor, Tabu și Sharat Saxena.

Aamir Khan joacă rolul unui ghid turistic din New Delhi, pe nume Rehan Khan, iar Kajol joacă rolul unei femei oarbe din Kashmiri, Zooni Ali Beg. Ceo doi se îndrăgostesc se îndrăgostesc, dar sunt separați de un atac terorist în care Rehan este ucis. Mai târziu se dezvăluie că Rehan, pe numele adevărat Rehan Qadrinu, nu a fost omorât în atentate, ci este de fapt un insurgent din Kashmir care conduce organizația cunoscută sub numele de "IKF" și de asemenea este creierul din spatele atacurilor teroriste. Șapte ani mai târziu, Rehan plănuiește din nou o misiune dar, din nou, într-o soartă ciudată, o întâlnește pe Zooni și pe fiuil ei de 6 ani.

Fanaa a fost unul dintre cele mai scumpe filme de la Bollywood in timpul lansării sale. Titlul filmului este derivat din termenul "fanaa", adică "distrus" în arabă, persană, urdu și hindi. Khan și Kajol au jucat împreună în roluri principale pentru prima dată cu ocazia acestui film. De asemenea, filmul a marcat revenirea lui Kajol, care a fusese văzută ultima dată în filmul Kabhi Khushi Kabhie Gham din anul 2001.

Filmul a fost lansat în Malaezia la 26 noiembrie 2006. Filmul a fost interzis în statul Gujarat din cauza protestelor împotriva actorului Aamir Khan, pentru comentariile sale critice împotriva guvernului din Gujarati. Filmul a fost lansat și în Brazilia în anul 2012.

Recepţie
Jocul actorilor Aamir Khan și Kajol, precum și chimia lor pe ecran au fost lăudate.

Locații de filmare
Fanaa a fost planificată inițial să fie filmat în Kashmir înainte ca actrita din rolul principal să se retragă din cauza atacurilor continue din acea regiune. Regizorul a ales să mute secvența din Kashmir în Munții Tatra din sudul Poloniei, care oferea, de asemenea, un teren adecvat cu munți înzăpeziți. A fost filmat în locații istorice din Delhi, inclusiv Fortul Roșu, Jantar Mantar, Qutub Minar, Purana Qila, Grădinile Rashtrapati Bhavan și Lodhi.

Controversă
În timp ce promova filmul în Gujarat, Aamir Khan a făcut câteva comentarii cu privire la modul în care Gavarat a fost tratat de Narendra Modi în barajul Narmada și că a necesitat reabilitarea sătenilor strămutați. Aceste observații au fost întâmpinate cu indignare de partidul Bharatiya Janata. Guvernul din Gujarat i-a cerut lui Khan să-și ceară scuze. Khan a refuzat să-și ceară scuze, spunând: "Spun exact ceea ce a spus Curtea Supremă, am cerut numai reabilitarea fermierilor săraci, nu am vorbit niciodată împotriva construirii barajului, nu-mi cer scuze pentru comentariile mele pe această temă". O interdicție neoficială a filmului Fanaa a fost pusă în aplicare în întregul stat din Gujarat. Protestele au avut loc împotriva filmului și a lui Khan, inclusiv arderea posterelor. Astfel, toți proprietarii de cinematografe din Gujarat au refuzat să mai difuzeze filmul deoarece nu puteau oferi protecție spectatorilor.

Producătorul Aditya Chopra a trimis o petiție la Curtea Supremă din India, cerându-le să îndrume guvernul din Gujarat să ofere protecție tuturor cinematografelor care doreau să difuzeze filmul, dar a fost respinsă. Răspunsul lor a fost că, dacă un cinematograf era preocupat de protecția lor, trtebuie să cheme poliția.

Adresându-se presei, regizorul Kunal Kohli a spus: "Toți proprietarii de teatru sau expozanți care doresc să lanseze acest film pot cere protecția, iar guvernul ar trebui să-și extindă sprijinul. Am câștigat în prima săptămână 470 de milioane de rupii (atât intern cât și de peste hotare) și am pierdut aproximativ 6 până la 70 de milioane de rupii în Gujarat, dar nu este vorba despre bani ... este vorba despre un principiu. Să spună ceea ce simt, chiar și oamenii din Gujarat, care protestează, au dreptul să spună ceea ce simt ... dar într-o manieră democratică și nu prin arderea de afișe și amenințarea spectatorilor".

Un singur cinematograf privat din Jamnagar, Gujarat, a difuzat filmul sub protecția poliției, în ciuda amenințărilor. A rulat mai bine de o săptămână înainte de a fi retras din nou, în urma unui incident în care un bărbat, și-a dat foc ca protest împotriva filmului. El a suferit 85% arsuri și a decedat datorită rănilor nouă zile mai târziu.

Muzică
Muzica filmului Fanaa a fost compusă de Jatin-Lalit, cu versuri scrise de Prasoon Joshi. Cinci melodii sunt prezentate în film, în timp ce coloana sonoră conține șapte piese. Acesta a fost ultimul film pentru care Jatin-Lalit s-a comportat ca un duo (s-au despărțit ulterior).

Potrivit site-ului indian de comerț Box Office India, albumul s-a vândut în 17.00.000 de unități.0 comentarii:

Trimiteți un comentariu